Fizioterapi dhe Dhimbje Shpatullash në Tiranë, Shqipëri.

Mësoni rreth simptomave, shkaqeve dhe trajtimeve të dhimbjes Shpatullave. FisioCenter Tirana ofron informacionin më të mirë për t'ju bërë të kuptoni arsyen e dhimbjes së bursitit dhe shpatullave dhe të merrni ndihmë profesionale. 

Shpatullat konsiderohen si një nga nyjet më të mëdha dhe më komplekse në trup. Elementi kryesor që siguron lëvizjen në shpatulla është një grup prej katër muskujsh dhe tendinash të quajtur manshetë rrotulluese. 

A vuani nga dhimbjet e shpatullave? Është argëtuese sesi nuk e kuptojmë se sa shpesh duhet të ngremë krahët në jetën e përditshme derisa të dhembin! Mos i humbni shpresat! FisioCenter Tirana është këtu për t'ju ndihmuar me një ekip të shkëlqyer fizioterapistësh që do të zgjidhin të gjitha problemet tuaja të referuara si lëndime të shpatullave dhe të gjitha kushtet e tjera që lidhen me shëndetin tuaj. Në FisioCenter Tirana ne do t'ju asistojmë për të gjitha shqetësimet që lindin nga dhimbjet e shpatullave.

Trajtimet tona

Keni të njëjtin problem? Leximi i artikujve tanë për trajtimet e fizioterapisë në Tiranë mund t'ju ndihmojë të gjeni problemin tuaj ose një zgjidhje. Ju gjithmonë mund të na kontaktoni për më shumë ndihmë. 

Pse të zgjidhni FisioCenter Tirana?

Fizioterapistë me eksperiencë.

Ne kemi disa nga terapistët më të mirë që janë të specializuar për shqetësimet e shpatullave dhe gjithçka që lidhet me fizioterapinë dhe trupin e njeriut. Ne ju ndihmojmë të bëheni më të mirë dhe më të shpejtë.

Teknologji e lartë.

Pacientët tanë kanë akses në disa nga teknologjitë më të avancuara, duke përfshirë regjimet e trajnimit të kompjuterizuar dhe ultratinguj diagnostikues.

I orientuar drejt rezultateve.

Ne arrijmë rezultate të jashtëzakonshme sepse e mbajmë veten në një standard të lartë. Klientët tanë presin gjithmonë dhe vetëm shërbimin më të mirë të fizioterapisë nga klinika jonë në Tirana. Kjo është arsyeja pse ne garantojmë shërbimin më të mirë të fizioterapisë në Shqipëri. Përpara se të na vizitoni, ne gjithashtu fillojmë një pyetësor për të mësuar në lidhje me problemet tuaja dhe disponueshmërinë tuaj.

 

Rastet tona klinike

Kontaktoni specialistin tonë dhe rezervoni sot

Andrea Settembrini

Dr. Andrea Settembrini, licensuar në Fizioterapi, i specializuar në OSCE (Osteopatic spine center education ) për Osteopati ( 5 vite) në Bolognia dhe i çertifikuar në Shkencat e lëvizjes në Romë.

Informacion dhe pyetje të rëndësishme

Çfarë e shkakton dhimbjen e shpatullave?

Problemi i parë është gjithmonë shkaku i dhimbjes së shpatullave. Njohja e shkakut mund të jetë hapi i parë në zgjidhjen e problemit. Ka shumë aktivitete që mund të dëmtojnë shpatullat. Ndoshta ndonjëherë të qendruarit ulur në karrigen e zyrës në punë mund t'ju ngatërrojë. Ndonjëherë mund të jetë për shkak të aktiviteteve të tjera si ushtrimet, vrapimi, ngritja e peshave të rënda ose tërheqja e diçkaje të fortë. 

Lëndimet e shpatullave ndahen në dy kategori kryesore: 

 • Lëndimet akute.
 • Lëndimet nga mbipërdorimi.

Lëndimet akute. 

Lëndimet akute ose ndrydhjet janë ato që ndodhin papritur dhe në mënytë të menjëhershme. Ky lloj dëmtimi mund të përfshijë:

 • Tetiva të dëmtuara ose të dëmtuara. 
 • Ligamente të dëmtuara. 
 • Nerva të dëmtuara ose të dëmtuara.
 • Mavijosje. 
 • Dislokimi.
 • Kocka te thyera.
 • Muskujt e drenazhuar.
 • Shtrembërim i manshetës rrotulluese.

Në shumicën e rasteve, njerëzit fillojnë të vërejnë ënjtje të shpatullave menjëherë pas lëndimit. Ndonjëherë një tregues i mirë mund të jetë një ndjesi mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash në rastet kur lëndimi ka dëmtuar një enë gjaku ose nerva.

Lëndimet nga mbipërdorimi.

Shumica e dëmtimeve nga përdorimi i tepruar janë faji juaj, mbani mend dhe mësoni ta trajtoni lehtë trupin tuaj. Shumë ditë pa ushtrime mund të bëjnë që trupi juaj të degradojë në një fazë pasiviteti dhe edhe aktiviteti më i vogël mund të dëmtojë shpatullat tuaja, për të mos përmendur përdorimin e tepërt. Ky lloj dëmtimi është edhe më i rrezikshëm sepse nga përdorimi i tepërt, ajo pjesë e trupit tuaj mund të marrë më shumë kohë për t'u rikuperuar. Dhe pa ushtrime adekuate të terapisë fizike, mund të përkeqësohet me kalimin e kohës. Ekspertët tanë të FisioCenter Tirana janë gjithmonë të lumtur të ndihmojnë! Ky lloj dëmtimi mund të përfshijë:

 • Inflamacion i bursës. 
 • Tendinat e përflakur.
 • Dhimbje muskulare.
 • Kapsuliti ngjitës.
 • Sindroma e përplasjes. 

Ndërsa lëndimet akute mund të jenë të tepruara, ka disa lëndime të tjera që mund të prekin shpatullat dhe të çojnë në dhimbje, si p.sh:

 • Qëndrimi i gabuar. 
 • Disku i rrëshqitur.
 • Osteoartriti.
 • Infeksioni
 • Kalcifikimi

Ndërsa shpatulla mund të preket nga një sërë sëmundjesh, këto janë pesë më të zakonshmet që shohim në FisioCenter Tirana.:

1) Grisjet e manshetës rrotulluese.

2) Nervi i shtypur ose radikulopati i qafës së mitrës.

3) Përplasja e shpatullave.

4)Dislokimi i shpatullave dhe paqëndrueshmëria e shpatullave.

5) Kapsuliti ngjitës, me tre fazat e tij si p.sh:

 • Faza e ngrirjes/inflamatore.

Dhimbja është e pranishme, e ndjekur nga një reduktim gradual i diapazonit të lëvizjes. Për të shmangur inflamacionin e mëtejshëm, trajtimi agresiv duhet të shmanget gjatë kësaj faze dhe qëllimet kryesore terapeutike duhet të jenë kontrolli i dhimbjes dhe shmangia e humbjes së lëvizshmërisë.

 •  Faza ngjitëse / e ngrirë.

Sikleti normalisht largohet në përfundim të kësaj faze, por ngurtësia jo.

 • Faza e shkrirjes. 

Kjo është ajo ku terapia manuale mund të ketë ndikimin më të madh, pasi diapazoni i lëvizjes gradualisht kthehet në normale. 

Shpatulla e ngrirë është një gjendje shumë frustruese që kërkon shumë durim. Ndërkohë që nuk ka trajtim të shpejtë, fizioterapistët mund t'ju ndihmojnë të kaloni procesin e rehabilitimit sa më shpejt që të jetë e mundur. 

Trajtimi i dhimbjes së shpatullave.

Për çarjet e manshetës rrotulluese ose lëndime të tjera të muskujve që rrethojnë shpatullën, terapia fizike është zakonisht një trajtim efektiv dhe jokirurgjikal. Ai synon të forcojë muskujt që rrethojnë shpatullën për të përmirësuar funksionin dhe lëvizshmërinë e saj. 

Fizioterapistët tanë do të personalizojnë trajtimin tuaj për t'ju ndihmuar të rikuperoni nga dëmtimi dhe të rifitoni lëvizshmërinë, si dhe t'ju japin këshilla se si të modifikoni aktivitetet tuaja të rregullta për të mbështetur më mirë shpatullat tuaja dhe për të shmangur një dëmtim të ri. Pasi të kenë mbaruar seancat e trajtimit, mund t'ju jepet një plan specifik ushtrimesh në shtëpi për të ndjekur për t'ju ndihmuar të ruani lëvizshmërinë tuaj. 

Fizioterapia e shpatullave e përshkruar nga terapisti juaj fizik ka shumë të ngjarë të përmbajë një ose më shumë nga llojet e mëposhtme të trajtimit, në varësi të detajeve të dëmtimit tuaj: 

Terapia me akull.

Për dëmtimet akute, paradigma RICE (Pushim, akull, ngjeshje dhe ngritje) rekomandon ngrirjen e zonave të prekura. Ky lloj trajtimi kontribuon në reduktimin e inflamacionit dhe ënjtjes, si dhe në uljen e dhimbjes.

Terapia e nxehtësisë.

Ndryshe nga terapia me akull, e cila duhet të jepet në orët e para pas një dëmtimi, terapia me nxehtësi duhet të përdoret pas 72 orësh. Vepron si qetësues dhimbjesh dhe relakson muskujt, ashtu si terapia e ftohtë. 

Terapia manuale.

Siç sugjeron emri, terapia manuale përfshin ndihmën e një terapisti fizik për të relaksuar shpatullën e prekur. Terapisti fizik ushtron presion specifik në inde me duar për të ndihmuar në rivendosjen e një pjese të lëvizshmërisë së tij natyrore.

Shtrirja.

Stretching është një lloj terapie tipike e shqetësimit të shpatullave, pasi është krijuar për të shtypur butësisht muskujt gjithnjë e më tej derisa të rikthehet diapazoni i lëvizjes. Në varësi të dëmtimit, fizioterapistët tanë do të përdorin një sërë llojesh shtrirjesh në zona të ndryshme të shpatullës.

Forcim

Forcimi është vetëm një fjalë tjetër për ushtrimin, sepse terapisti juaj fizik mund të rekomandojë që të bëni ushtrime të veçanta forcuese për të lehtësuar dhimbjen në vendin e lëndimit ndërsa forconi muskujt e tjerë, si p.sh. ideja është të bëni veten më të fortë se sa ishit para lëndimit për të parandaluar që ai të përsëritet.

Mobilizimi i përbashkët.

Një tjetër lloj terapie që kërkon ndihmën e një fizioterapeuti, mobilizimi i kyçeve kërkon të përmirësojë lëvizshmërinë e shpatullës së dëmtuar duke shtrirë kapsulën e kyçit. Vetëm një fizioterapist me përvojë dhe profesionist mund ta kryejë këtë procedurë, pasi kërkon një kuptim të plotë të anatomisë. 

Ultratinguj.

Ekografia terapeutike është një teknikë për trajtimin e lëndimeve të shpatullave që përfshin ngrohjen e thellë të muskujve, tendinave dhe indeve të tjera të buta. Nxehtësia nxit qarkullimin e indeve, gjë që lehtëson dhimbjen dhe ndihmon në shërimin e dëmtimeve. Ekografia terapeutike gjithashtu ndihmon në rritjen e elasticitetit të muskujve, gjë që i lejon muskujt të përkulen më lehtë dhe në këtë mënyrë të rrisin gamën e lëvizjes, veçanërisht në situatat e ngrira të shpatullave.

Stimulimi elektrik.

Stimulimi nervor është një teknikë për forcimin e muskujve të shpatullës së dëmtuar. Zakonisht përdoret për të shtrënguar muskujt ose për të lehtësuar inflamacionin, por mund të përdoret gjithashtu për të dhënë medikamente. 

Shirit atletik.

Si pjesë e trajtimit fizik të shpatullave, fizioterapistët tanë mund të përdorin shiritin atletik në kombinim me qasje të tjera terapeutike, siç janë ushtrimet.

Shiriti kineziologjik.

Ndryshe nga taping atletik, i cili përpiqet të pengojë lëvizshmërinë, shiriti kinesiologjik lehtëson lëvizjen duke përmirësuar në mënyrë të sigurt qarkullimin. Terapisti ynë fizik mund të përdorë njërën ose të dyja këto metoda të ngjitjes, në varësi të llojit të dëmtimit të shpatullës që keni.

Ndryshimi i aktivitetit

Për të kufizuar shanset e rikthimit të dëmtimit të shpatullës, terapisti ynë fizik do t'ju tregojë se si të modifikoni aktivitetet tuaja të përditshme për të siguruar që supet tuaja të mbështeten siç duhet. Nëse keni një shpatull të ngrirë, për shembull, terapisti ynë fizik mund t'ju këshillojë të shmangni pushimin e tepërt të shpatullës. 

Ergonomia e vendit të punës.

Në botën e sotme, është pothuajse e pamundur për disa punëtorë të kalojnë më shumë se tetë orë në ditë para kompjuterit të punës së tyre. Fizioterapisti ynë ka shumë të ngjarë të diskutojë ergonominë me ju; qëllimi është të siguroheni që trupi juaj të marrë mbështetjen thelbësore që i nevojitet. Kjo mund të variojë nga kryerja e ushtrimeve të veçanta në tavolinë deri te blerja e një karrigeje të re zyre.

Ushtroni në shtëpi.

Ushtrimet e fizioterapisë së shpatullave që praktikoni me terapistin tuaj fizik me siguri do të duhet të vazhdojnë në shtëpi pasi të kenë përfunduar takimet tuaja. Fizioterapistët tanë do të krijojnë një sërë ushtrimesh në shtëpi për t'ju ndihmuar të ruani përmirësimet tuaja. Gjatë seancave, ata do të praktikojnë me ju në mënyrë që ju të dini se si t'i kryeni ato në shtëpi.

Parandalimi i dhimbjes së shpatullave: Një udhëzues praktik.

 • Bëni një përpjekje për të mbajtur qëndrim të mirë. 
 • Shmangni veprimet që mund të përkeqësojnë ose ri-shkaktojnë zonën e prekur. 
 • Nëse keni një dëmtim, merreni ngadalë. 
 • Një rutinë e rregullt ushtrimesh për t'i mbajtur indet e buta rreth nyjës së shpatullës të zhdërvjellët dhe të fortë, si dhe aktivitete forcuese për të mbajtur muskujt rreth nyjës së shpatullës.
 • Përfitoni nga trajtimet e specializuara të fizioterapisë në rast problemesh.

Ushtrimet më të mira për shpatullat. 

Ndërsa fizioterapistët tanë do të rekomandojnë ushtrime të specializuara për të trajtuar lëndimin tuaj specifik të shpatullës, ka disa ushtrime që mund t'i bëni në shtëpi për të lehtësuar dhimbjet e zakonshme të shpatullave. Këto ushtrime mund të jenë pjesë e programit tuaj të terapisë fizike, por ato janë gjithashtu një mënyrë e shkëlqyer për të çliruar çdo tension në shpatullën tuaj dhe për të shmangur lëndimet.

Ashtu si me çdo stërvitje, është jetike që të njihni kufijtë tuaj dhe të mos lëndoheni më tej.

 1. Ushtrime per gjoksin 
 2. Lavjerrësi
 3. Streching. 
 4. Legeni poshtë.
 5. Relaksimi i qafës.
 6. Zgjerimi i gjoksit. 
 7. Përdredhje ulur.

Mund të na gjeni në via Brigada VIII, 1001, Tiranë, Shqipëri. Nëse keni nevojë për informacione të mëtejshme, këshilla ose ndonjë trajtim për dhimbjen e shpinës ose gjendje të tjera, ju lutemi lini një takim me një nga fizioterapistët tanë ekspertë. Telefononi në 069 400 30 10 ose email fisiocentertirana1@gmail.com.

Ne jemi këtu për të ndihmuar në shërimin tuaj!

Shërbime të tjera për të cilat mund të jeni të interesuar:

Terapi Tecar

Osteopati

Terapia Manuale

Jeni të interesuar për trajtimet që ne ofrojmë?

Merrni një përgjigje profesionale

Ju lutemi dërgoni informacionin tuaj dhe ekspertët tanë do t'ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

Email

info@fisiocenter.al

Adresa

Ish Blloku Tirane

Plotësoni formularin për të na kontaktuar

sqAlbanian