Fizioterapi për çrregullimet TMJ - FisioCenter Tirana

Mësoni rreth simptomave, shkaqeve dhe trajtimeve të Çrregullimeve TMJ. FisioCenter Tirana ofron informacionin më të mirë për t'ju bërë të kuptoni arsyen e çrregullimit të TMJ-së dhe të merrni ndihmë profesionale.

FisioCenter është një klinikë e specializuar në Fizioterapi dhe ndodhet në Tiranë. Drejtohet nga Dr. Andrea Settembrini, me licencë të marrë në Fizioterapi dhe i specializuar në Osteopati në Osteopathic Spine Center Education në Bolonjë (5 vjet), i cili sjell eksperiencën italiane në Shqipëri, në Tiranë. 

Dr. Settembrini është i vetmi fizioterapist që punon në Shqipëri, i certifikuar në Shkenca dhe Teknika të Veprimtarive Motorike në Universitetin e Studimeve “Tor Vergata” në Romë, si dhe i vetmi i kualifikuar për sport. Ky është një avantazh, që e bën atë një fizioterapist të trajnuar mirë dhe plotësisht të kualifikuar në çdo fushë të fizioterapisë. Klinika jonë siguron që pacientët tanë të kenë opsionet më të mira të trajtimit dhe ne jemi plotësisht të aftë të përmbushim dëshirat e nevojave terapeutike të pacientëve tanë. 

Trajtimet tona

Keni të njëjtin problem? Leximi i artikujve tanë për trajtimet e fizioterapisë në Tiranë mund t'ju ndihmojë të gjeni problemin tuaj ose një zgjidhje. Ju gjithmonë mund të na kontaktoni për më shumë ndihmë. 

Çfarë janë çrregullimet e TMJ?

Artikulacioni temporomandibular është nyja që krijon lidhjen midis nofullës dhe kockave të përkohshme të kafkës. Kjo lidhje ju jep mundësinë për të lëvizur nofullën tuaj lart e poshtë dhe njëra-tjetrën, duke ju dhënë mundësinë të flisni, përtypni, gogësini dhe të keni shprehje të fytyrës lirshëm. Në momentin që lidhja nuk funksionon siç duhet atëherë ajo do të ndikojë negativisht në nyjet e nofullës dhe muskujt dhe ligamentet përreth. Kjo gjendje quhet mosfunksionim i TMJ dhe mund të shkaktojë dhimbje të padurueshme, zhurma të kyçeve dhe lëvizje jonormale të nofullës. 

Si çrregullim, ai lind nga një dëmtim i nofullës, kyçit ose muskujve të kokës dhe qafës dhe e bën nofullën të ndjehet sikur ngacmohet, preket ose bllokohet. Megjithatë, nëse nofullat dhe nyjet janë të rreshtuara në mënyrë korrekte, atëherë muskujt do të jenë të lëmuar dhe nuk do ta keni problem t'i lëvizni lirshëm. Dijeni se ekziston një strukturë që lëvizja juaj të jetë e shëndetshme dhe efektive dhe kur muskujt, ligamentet, disku, nofulla dhe kocka e përkohshme nuk janë të rreshtuara siç duhet, është shumë e zakonshme që ata të mos lëvizin mirë së bashku. 

Rastet tona klinike

Kontaktoni specialistin tonë dhe rezervoni sot

Andrea Settembrini

Dr. Andrea Settembrini, licensuar në Fizioterapi, i specializuar në OSCE (Osteopatic spine center education ) për Osteopati ( 5 vite) në Bolognia dhe i çertifikuar në Shkencat e lëvizjes në Romë.

Informacion dhe pyetje të rëndësishme

Çrregullimet e TMJ-së shkaktohen nga një sërë faktorësh të ndryshëm, duke filluar nga lëndimi deri te problemet e kyçeve të nofullës ose indeve përreth. Zakonisht, një sërë shkaqesh mund të jenë gjenetike, hormonale ose mjedisore. Disa nga shkaqet më të zakonshme janë:

 • Shtrëngimi – Shtrëngimi i dhëmbëve apo edhe kafshimi i sendeve të forta mund të shkaktojë lehtësisht dhimbje, për shkak të goditjes së vazhdueshme në nofull. 
 • Bruksizmi – Bruksizmi ka të bëjë me kërcitjen e dhëmbëve, i cili mund të shkaktojë inflamacion të mishrave të dhëmbëve dhe spazma të muskujve.
 • Artriti – Nyja juaj e nofullës është e prirur ndaj artritit dhe dy gjendjet që mund të çojnë në çrregullime të TMJ janë osteoartriti dhe artriti reumatoid.
 • Problemet dentare – Problemet dentare kanë të bëjnë me mbushje të reja ose proteza, të cilat shkaktojnë kafshime të parregullta. 
 • Trauma - Trauma përfshin shtrembërimin e dhëmbëve të tij, për shkak të një aksidenti që goditi kyçin e tij temporomandibular. 
 • Qëndrimi - Qëndrimi i kokës tuaj mund të rrisë shumë herë stresin në qafë dhe gjithashtu të ndikojë në pozicionin e TMJ duke tërhequr nofullën e poshtme përpara. 

Mosfunksionimi i TMJ mund të shkaktojë shumë dhimbje dhe parehati kur nuk e trajtoni sa më shpejt që të jetë e mundur dhe mund të prekë jo vetëm njërën, por të dyja anët e fytyrës tuaj. Është treguar se si çrregullim kap më shumë femrat se meshkujt dhe është i zakonshëm për mosha të caktuara, nga 20 deri në 40 vjeç. Zakonisht, mosfunksionimi vjen nga shtrëngimi i muskujve tuaj dhe më së shumti shihet në dy muskuj, që janë masazhuesi dhe temporalis. Megjithatë, disa nga simptomat e mosfunksionimit të TMJ përfshijnë: 

 • Dhimbje koke/migrenë. 
 • Dhimbje veshi që mund të shtrihet në fytyrë.
 • Vështirësi në përtypje ose kafshim i pakëndshëm.
 • Dhimbje dhëmbi.
 • Ënjtje në anën e fytyrës. 
 • Vështirësia për të hapur gojën.
 • Ndjenja e të qenit i lodhur.
 • Dhimbje shpatullash/qafe. 
 • Mospërputhja e nofullës së sipërme dhe të poshtme.
 • Ngurtësia e muskujve të nofullës.
 • Tingull i këputur, i këputur ose i grirë në nyje.
 • Marramendje. 
 • Lëvizje e kufizuar.

Për të trajtuar mosfunksionimin e TMJ, fillimisht duhet të kuptoni shkakun e problemit dhe t'ia shpjegoni atë fizioterapistit, së bashku me simptomat që keni. Meqenëse ky është një çrregullim që përfshin gojën dhe nofullën tuaj, fizioterapisti juaj gjithashtu mund të konsultohet me dentistin tuaj, në momentin që ata po planifikojnë trajtimin tuaj të mundshëm. Fizioterapia në këtë lloj çrregullimi përdoret për t'ju ndihmuar të përmirësoni lëvizjen e TMJ dhe funksionin e saj. Si trajtim, ajo nuk fokusohet vetëm në TMJ, por edhe në pjesët e tjera të trupit që po ndikojnë në këtë çështje. 

Fizioterapisti juaj fillimisht do të vendosë nëse muskujt e nofullës tuaj janë të shtrënguar apo jo dhe më pas ai/ajo do të fillojë të kryejë masazh të butë të indeve të buta ose stimulim intramuskular (IMS). IMS është një trajtim që kryhet me gjilpëra, për të çliruar pikat e nxitjes në muskujt e prekur. Shumë herë, masazhi i jashtëm dhe shtrirja nuk ndikojnë nëse muskujt e shtrënguar janë mjaft të thellë dhe kjo është arsyeja pse IMS është e dobishme në këto raste. Kjo ndodh, pasi kur terapisti juaj përdor tërheqjen fizike të kockës së nofullës të integruar me rrëshqitje të buta të kyçeve në drejtime të caktuara, është shumë e dobishme të rivendosni shtrirjen e duhur të diskut TMJ. 

FisioCenter Tirana është një ekip me përvojë, qëllimi i të cilit është t'u ofrojë pacientëve trajtimin që u nevojitet për të lehtësuar shërimin nga gjendja e tyre. Ne ju ofrojmë shërbime të jashtëzakonshme për t'ju kthyer sa më shpejt në punë, sport dhe në jetën tuaj të përditshme. Qëllimi ynë është t'ju ofrojmë kujdes të personalizuar dhe t'ju ndihmojmë të arrini rezultate të qëndrueshme, pa u shfaqur sërish këto kushte në jetën tuaj. Ekipi ynë me përvojë dhe punëtor është këtu për ju për të punuar me ju dhe për t'ju ndihmuar të arrini qëllimet tuaja dhe të ktheheni në veten tuaj të vjetër shumë shpejt, nëse jo më mirë! 

Ne synojmë të vlerësojmë natyrën e lëndimeve tuaja dhe të praktikojmë një kombinim të fizioterapisë intensive praktike. Ne sigurohemi që të merrni shërimin më të shpejtë dhe më të suksesshëm të mundshëm, duke kufizuar rrezikun e komplikimeve të tjera ose lëndimeve të përsëritura që keni. Gjithmonë në varësi të llojit të dëmtimit që keni, ne përdorim metoda terapeutike të kombinuara me pajisjet tona më moderne, në mënyrë që të krijojmë opsionin më të mirë të trajtimit në dispozicion për ju. Ne besojmë se opsionet tona të trajtimit, së bashku me mjedisin tonë relaksues dhe ekipin tonë miqësor, mund t'ju garantojnë kujdesin më të mirë të mundshëm dhe t'ju çojnë në një rezultat pozitiv. Terapistët tanë shumë të trajnuar mund t'ju sigurojnë një shumëllojshmëri shërbimesh, të cilat mund t'ju ndihmojnë në rikuperimin tuaj, ndaj sigurohuni që të na kontaktoni sa më shpejt të jetë e mundur dhe të filloni programin tuaj të rikuperimit me klinikën më të madhe të fizioterapisë në Tiranë. 

Shërbime të tjera për të cilat mund të jeni të interesuar:

Terapi Tecar

Osteopati

Terapia Manuale

Jeni të interesuar për trajtimet që ne ofrojmë?

Merrni një përgjigje profesionale

Ju lutemi dërgoni informacionin tuaj dhe ekspertët tanë do t'ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

Email

info@fisiocenter.al

Adresa

Ish Blloku Tirane

Plotësoni formularin për të na kontaktuar

sqAlbanian