Fizioterapia për Hernien Diskale në Tiranë, Shqipëri

Mësoni rreth simptomave, shkaqeve dhe trajtimeve të hernies diskale. FisioCenter Tirana ofron informacionin më të mirë për t'ju bërë të kuptoni arsyen e hernisë diskale dhe të merrni ndihmë profesionale. 

Dhimbja e shpinës mund të godasë atëherë kur nuk e prisni. Një minutë ju jeni ulur në heshtje para televizorit, pastaj përpiqeni të ngriheni dhe një dhimbje e mprehtë kalon në pjesën e poshtme të shpinës. Mendoni se keni një disk të rrëshqitur apo një hernie diskale? Eshte e mundur. 

Nëse keni vuajtur nga një hernie diskale ose një gjendje tjetër dhe keni nevojë për një fizioterapist, stafi ynë miqësor në FisioCenter në Tiranë, Shqipëri do t'ju ndihmojë të lehtësoni dhimbjen, të rifitoni lëvizshmërinë dhe t'i riktheheni një jete pa dhimbje! Nëse jeni duke kërkuar për lehtësim afatgjatë, dikë që dëgjon dhe kupton situatën tuaj, dhe një ekip profesionistësh me cilësi të lartë, ju keni ardhur në vendin e përsosur! Kjo është mënyra se si i bën gjërat FisioCenter Tirana, sepse ju meritoni opsionin më të mirë të mundshëm për t'ju ndihmuar të ktheheni në të qenit vetvetja.

Trajtimet tona

Keni të njëjtin problem? Leximi i artikujve tanë për trajtimet e fizioterapisë në Tiranë mund t'ju ndihmojë të gjeni problemin tuaj ose një zgjidhje. Ju gjithmonë mund të na kontaktoni për më shumë ndihmë. 

Pse të zgjidhni FisioCenter Tirana?

➢ Ne ju kushtojmë vëmendje.

Ne fillojmë duke ju dëgjuar dhe kuptuar problemin tuaj, në mënyrë që t'ju ndihmojmë të vendosni qëllime të qarta dhe pritshmëri të arsyeshme, duke ju dhënë besimin se përpjekjet tuaja do të çojnë në sukses afatgjatë.

➢Ne e dimë se si t'i lëvizim gjërat.

Fizioterapistët tanë përdorin kujdesin praktik, edukimin e pacientit dhe lëvizshmërinë e përshkruar për të përmirësuar cilësinë e jetës së pacientëve.

➢ Ne kërkojmë trajtimin më të mirë të mundshëm.

Ne jemi të përkushtuar t'ju ofrojmë kujdesin më cilësor dhe t'ju ndihmojmë në arritjen e rezultateve afatgjata me më pak vizita, duke përdorur kërkimet më të fundit të bazuara në prova.

 

Rastet tona klinike

Kontaktoni specialistin tonë dhe rezervoni sot

Andrea Settembrini

Dr. Andrea Settembrini, licensuar në Fizioterapi, i specializuar në OSCE (Osteopatic spine center education ) për Osteopati ( 5 vite) në Bolognia dhe i çertifikuar në Shkencat e lëvizjes në Romë.

Informacion dhe pyetje të rëndësishme

Çfarë është hernia diskale?

Shtylla vertebrale përbëhet nga 33 rruaza, duke filluar nga pjesa e qafës së mitrës deri në koksik. Disqet janë jastëkë sferikë që ulen midis rruazave. Bërthama është e rrethuar nga një shtresë e jashtme e fortë (anulus) e cila është sferike, si një jastëk i vogël. Disku shtyp nervat kurrizor si rezultat i kësaj zhvendosjeje, duke shkaktuar shqetësim që mund të jetë i rëndë. Disqet, të cilat ndodhen midis çdo vertebre të shtyllës kurrizore, shërbejnë si amortizues për kockat e shtyllës kurrizore. Një çarje ose thyerje në unazë bën që një fragment i bërthamës së diskut të dalë në kanalin kurrizor, duke shkaktuar një hernie diskale. 

Disku është i butë, fleksibël dhe thith mirë goditjet tek ata nën 30 vjeç. Disku, nga ana tjetër, mund të humbasë njëfarë elasticiteti me kalimin e moshës. Pjesa e jashtme e diskut çahet kur shtyhet kurrizore, duke lejuar që bërthama e ngjashme me pelte të ikë. Rrjedhja ose plasja e pelte është një shenjë e një disku të çarë. Mund të shohim një hernie diskale në shpinë cervikale ose lumbare, e cila është më e zakonshme. Vendndodhja e dhimbjes përcaktohet nga se cila pjesë e shtyllës kurrizore është prekur. 

Cilat janë simptomat e një hernie diskale?

Kjo në varësi se ku është problemi në shtyllën kurrizore, simptomat e një hernie diskale ndryshojnë.

Hernie diskale në shpinë. 

Dhimbja zakonisht përhapet poshtë njërës anë të vitheve, poshtë këmbës dhe në këmbë. Disa simptoma të tjera janë renditur më poshtë:

 • Dhimbje shpine.
 • Thyerje ose mpirje në këmbë.
 • Dobësi muskulore.

 Hernia në qafë (hernie diskale të qafës së mitrës).

Një hernie diskale në qafë mund të shkaktojë simptomat e mëposhtme:

 • Shpatulla, krahu dhe, në raste të rralla, dhimbje në dorë dhe gishta.
 • Dhimbje në qafë, veçanërisht në pjesën e pasme dhe në anët e qafës.
 • Dhimbje në qafë që përkeqësohet kur përkulni ose ktheni kokën. 
 • Thithje shpimi gjilpërash ose mpirje në krahë.

Cilat janë shkaqet e një hernie diskale?

Ashtu si një donut pelte, disqet kanë një qendër të butë, të ngjashme me xhel dhe një guaskë të jashtme më të fortë. Shtresa e jashtme degradohet dhe plasaritet me kalimin e kohës. Kur kjo substancë e brendshme "xhelatinoze" shtyn përmes plasaritjes, ndodh një hernie diskale. Materiali që rrjedh mund të ushtrojë presion mbi nervat e shtyllës kurrizore përreth. Një këputje e diskut mund të rezultojë nga një sërë faktorësh, duke përfshirë:

 • Procesin e plakjes. 
 • Yndyrë e tepërt e trupit. 
 • Lëvizjet që përsëriten. 
 • Përpjekje e papritur.

Trajtimi i hernies diskale.

Terapia fizike shpesh përdoret për të ndihmuar njerëzit të shërohen nga një hernie diskale. Më poshtë janë disa aspekte të rëndësishme për t'u marrë parasysh:

 • Trajtimi dhe rifillimi i ushtrimeve.
 • Kontrolli i dhimbjes.
 • Edukimi për të mbajtur një peshë të shëndetshme.

Për trajtimin e dhimbjes dhe restaurimin e deficiteve funksionale dhe neurologjike të shoqëruara me hernie diskale simptomatike, shpesh rekomandohen programe fizioterapie. Teknikat e tij jo vetëm që lehtësojnë dhimbjen menjëherë, por gjithashtu mëson se si të përgatitet trupi për të shmangur dëmtimet e mëtejshme.

Qëllimi kryesor i trajtimit për çdo pacient është lehtësimi i dhimbjes dhe simptomave të tjera të shkaktuara nga një hernie diskale. Për ta bërë këtë, plani i trajtimit të çdo pacienti duhet t'i përshtatet burimit të dhimbjes së tij, ashpërsisë së dhimbjes dhe simptomave të sakta që ata po përjetojnë.

Terapia fizike mund të bëhet në mënyra të ndryshme. Masazhi i indeve të thella, terapia me nxehtësi dhe të ftohtë, stimulimi elektrik (për shembull, TENS) dhe hidroterapia janë shembuj të trajtimeve pasive që qetësojnë trupin. Terapitë pasive janë zakonisht hapi i parë në regjimin tonë të terapisë fizike. Megjithatë, sapo trupi juaj të shërohet, ju do të filloni terapi aktive për ta forcuar atë dhe për të shmangur vuajtjet e mëtejshme. Ekipi ynë i fizioterapistëve profesionistë do të punojë me ju për të krijuar një strategji unike të përshtatur për nevojat tuaja.

Trajtime fizike pasive për hernie diskale.

 • Masazh i thellë i indeve.

Masazhi i indeve të thella është një zgjedhje ideale nëse keni një hernie diskale, pasi ushtron shumë presion për të lehtësuar tensionin e thellë të muskujve dhe spazmat, të cilat mund të pengojnë aktivitetin e muskujve në zonën e prekur.

 • Terapia e nxehtë dhe e ftohtë.

Si terapia e nxehtësisë ashtu edhe e të ftohtit kanë avantazhet e tyre dhe fizioterapistët tanë mund të përdorin një kombinim të të dyjave për rezultate më të mira. 

 • Hidroterapia.

Hidroterapia përfshin përdorimin e ujit dhe mund të jetë aq e thjeshtë sa çlodhja në një vaskë të nxehtë ose marrja e një dush të nxehtë si një trajtim pasiv. Hidroterapia është një metodë e butë për lehtësimin e dhimbjeve dhe relaksimin e muskujve.

 • Stimulimi nervor elektrik transkutan (TENS).

Duke përdorur një makinë TENS, një rrymë elektrike dërgohet përmes elektrodave të vendosura në lëkurën tuaj në vendet vendimtare së bashku me sistemin nervor. TENS funksionon duke çliruar endorfina, të cilat janë qetësuesit natyralë të dhimbjes së trupit tuaj, të cilat ndihmojnë në reduktimin e spazmave të muskujve.

 • Tërheqja

Qëllimi i kësaj teknike është të minimizojë hernien e diskut duke lëvizur butësisht kockat. Mund të kryhet si në shpinë cervikale ashtu edhe në atë lumbare.

Trajtime aktive të fizioterapisë për hernie diskale.

Terapia aktive përmirëson qëndrimin, rrit forcën dhe fleksibilitetin dhe ndihmon në lëvizjen e kyçeve. Mund të jepet një program trajnimi për të arritur rezultatet më të mira. Fizioterapistët tanë në FisioCenter Tirana do të punojnë me ju për të krijuar një program personal që është specifik për gjendjen tuaj dhe historinë mjekësore.

 • Stabiliteti i bërthamës.

Shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm për rëndësinë e të pasurit një bërthamë të fortë për shëndetin e shtyllës kurrizore. Muskujt e shpinës mbështesin shtyllën kurrizore me ndihmën e muskujve të bërthamës (barkut). Terapistët tanë fizikë mund t'ju tregojnë se si të përmirësoni shpinën duke ju mësuar ushtrime stabilizuese bazë.

 • Fleksibiliteti.

Do të përgatiteni më mirë për aktivitete aerobike dhe të forcës nëse mësoni teknikat bazë të shtrirjes dhe fleksibilitetit. Duke parandaluar ngurtësinë, fleksibiliteti lejon trupin tuaj të lëvizë më lehtë.

 • Hidroterapia.

Hidroterapia aktive, në krahasim me hidroterapinë pasive, e cila thjesht konsiston në zhytjen në një vaskë të nxehtë ose banjë, mund të përfshijë gjimnastikë me ujë për të ndihmuar në gjendjen e trupit. 

 • Forcimi i muskujve.

Muskujt e fortë ofrojnë një sistem fantastik mbështetës për shtyllën kurrizore dhe ju ndihmojnë të përballoni shqetësimin në mënyrë më efektive. 

Fizioterapistët tanë do t'ju tregojnë se si të rregulloni dhe forconi shpinën tuaj në mënyrë që të shmangni vuajtjet në të ardhmen.

Ushtrimi dhe hernia diskale.

Ushtrimi mund t'ju ndihmojë të zvogëloni dhimbjen dhe të siguroni një shëndet afatgjatë të shpinës. Ushtrimi është një teknikë e shkëlqyer për forcimin dhe stabilizimin e muskujve të shpinës, gjë që do t'ju ndihmojë të shmangni dëmtimet dhe dhimbjet e mëtejshme. Muskujt e fortë ndihmojnë në mbështetjen e peshës trupore dhe kockave, duke lehtësuar presionin në shtyllën kurrizore. 

Ushtrimi mund të jetë një qasje argëtuese dhe shpërblyese për trajtimin e simptomave të një hernie diskale. Ju dhe fizioterapistët tanë mund të punoni së bashku për të krijuar një program për lehtësimin e dhimbjes, të cilit mund t'i përmbaheni. 

Çfarë ushtrimesh duhet të bëni nëse keni një hernie diskale?

 • Programet e shtrirjes si joga dhe pilates. 

Ky lloj ushtrimi përmirëson forcën dhe fleksibilitetin, duke ofruar gjithashtu lehtësim nga dhimbjet e mprehta në këmbë dhe shpinë.

 • Ushtrime për stabilizim dinamik të mesit. 

Ky program punon muskujt e stomakut dhe shpinës për të promovuar qëndrimin, fleksibilitetin dhe forcën.

 • Aktivitete të moderuara aerobike.

Ecja, çiklizmi, noti, aktivitetet aerobike janë të gjitha mënyra të mira për të lehtësuar shqetësimin. Në secilin rast, ne do të vendosim se cilat ushtrime do të jenë më të dobishme për ju. 

Ekziston një mënyrë për të shmangur një hernie diskale?

Një hernie diskale është e vështirë të shmanget në disa raste. Megjithatë, ju mund të zvogëloni rrezikun duke bërë sa më poshtë:

 • Qëndroni në një gamë të shëndetshme të peshës. 
 • Mbani qëndrimin e duhur. 
 • Shmangni veshjen e këpucëve me taka të larta.
 • Ushtrohu rregullisht. 
 • Ndaloni duhanin.

Mund të na gjeni në via Brigada VIII, 1001, Tiranë, Shqipëri. Nëse keni nevojë për informacione të mëtejshme, këshilla ose ndonjë trajtim për dhimbjen e shpinës ose gjendje të tjera, ju lutemi lini një takim me një nga fizioterapistët tanë ekspertë. Telefononi në 069 400 30 10 ose email fisiocentertirana1@gmail.com.

Ne jemi këtu për të ndihmuar në shërimin tuaj!

Shërbime të tjera për të cilat mund të jeni të interesuar:

Terapi Tecar

Osteopati

Terapia Manuale

Jeni të interesuar për trajtimet që ne ofrojmë?

Merrni një përgjigje profesionale

Ju lutemi dërgoni informacionin tuaj dhe ekspertët tanë do t'ju kontaktojnë sa më shpejt të jetë e mundur.

Email

info@fisiocenter.al

Adresa

Ish Blloku Tirane

Plotësoni formularin për të na kontaktuar

sqAlbanian